blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Γιατί όταν γυμναζόμαστε αισθανόμαστε...ευτυχισμένοι;

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Γιατί όταν γυμναζόμαστε αισθανόμαστε...ευτυχισμένοι;

Γιατί όταν γυμναζόμαστε αισθανόμαστε...ευτυχισμένοι;

 


Η σωματική άσκηση θεωρείται φάρμακο για πολλά πράγματα στη ζωή: Από την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης μέχρι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ερευνητές ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν τί ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας και η συνεχής γυμναστική, μάς κάνε να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι;

Οι περισσότεροι παρακολουθούμε τις μεταβολές στο σώμα μας όταν ασκούμαστε συστηματικά: Αναπτύσσονται οι μύες μας και βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση. Νιώθουμε πόσο πιο εύκολα κάνουμε καθημερινές ασκήσεις, όπως να ανεβαίνουμε σκάλες ή ακόμα και τις δουλειές του σπιτιού. Είναι λιγότερο σαφές όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατά την διάρκεια της άσκησης. 




Οταν ξεκινάμε την άσκηση, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι έρχεται μια στιγμή στρες. Καθώς αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, ο εγκέφαλος πιστεύει ότι είτε αντιμετωπίζετε κάποιον εχθρό, είτε κάποιο άλλο εμπόδιο. Για να προστατευθεί από το στρες ο εγκέφαλος, αμέσως, απελευθερώνει την πρωτείνη BDΝF (
Brain-Derived Neurotrophic Factor). Αυτή η πρωτείνη προστατεύει και ταυτόχρονα επουλώνει τα νευρόνια της μνήμης και λειτουργεί σαν ένα ρολόι. Γι'αυτό νιώθουμε το μυαλό πιο καθαρό και πιθανότατα πιο ευτυχισμένοι μετά την γυμναστική.

Την ίδια στιγμή οι ενδορφίνες, ένας άλλος χημικός παράγοντας εναντίον του στρες απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας. Οι ενδορφίνες προσπαθούν να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της άσκησης, να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου και αυτό χαρίζει το αίσθημα της ευφορίας.
Ετσι, η BDNF και οι ενδορφίνες είναι αυτό που μας κάνει να νοιώθουμε τόσο καλά μετά την άσκηση. Γιατί έχουν την ίδια συμπεριφορά στο σώμα, όπως η μορφίνη, η ηρωίνη και η νικοτίνη. Με τη διαφορά ότι είναι καλά για εμάς.


 

Για να έχουμε αυτό το αίσθημα της ευτυχίας στον μέγιστο βαθμό, πρέπει να μην υπερβάλλουμε με την άσκηση, αλλά να αθλούμαστε συχνά. Μια πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Penn State, απέδειξε ότι το «τεστ ευτυχίας» το περνούν καλύτερα όσοι αθλούνται συχνά, παρά όσοι διάγουν καθιστική ζωή.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας μπεστ σέλλερ Gretchen Reynolds, έγραψε για το θέμα ένα βιβλίο με τίτλο «The first 20 minutes». Αναφέρει ότι το υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας και το κλειδί για άμεσες ωφέλειες, δεν έρχονται αν θελήσουμε να γίνουμε επαγγελματίες αθλητές. Αντίθετα, χρειάζεται λιγότερος χρόνος καθημερινά για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα: «Τα πρώτα 20 λεπτά που τρέχουμε ή κινούμαστε είναι αυτά που δίνουν τα μεγαλύτερα οφέλη».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.